Den mörka sidan av marknadsföring

photo-1657369062846-7e18bb02d063

Jag har börjat lägga märke till en del sponsrade inlägg i mitt flöde som jag tycker är riktigt fula.

Otroligt skickliga men fula.

Det handlar om hur kommunikationen används för att påverka dig till handling, och inget ont i det. ...än!

Marknadsföring handlar till stor del om psykologi och vilka känslor som kan ”planteras” i mottagaren, vilket görs med kommunikation. Tänk bara löpsedlarna i dagspressen.

Med kommunikation så kan din psykologi och känslor styras i olika riktningar. Det i sin tur kommer att påverka hur du går till handling. (Fortfarande inget dåligt, så länge det går i linje med vad du själv vill).

Så till den mörka sidan av marknadsföring…

Det är när de ”målar upp scenarion” om vad som är bra eller dåligt.

Du köper in på det de säger bara för att du blir ”hjärntvättad” att hålla med om det negativa om andra människor och tillvägagångssätt, och om hur bra de målar upp sitt eget sätt/system/kurs/program att vara.

Det finns känslor marknadsförare vet att du vill undvika att känna så som skam, skuld, rädsla osv. och en del är riktigt skickliga på att måla upp bilder där du till slut hamnar i en emotionell ”fälla”.

Det här utnyttjas mer av en del än andra och det är något jag vill att du är vaksam för, för det brukar också hänga ihop med stora löften.

Personer som använder dina negativa känslor emot dig KAN lättare använda det i ett ”win-lose” syfte. Det behöver inte vara så men det KAN vara så.

Det kan handla om att påverka dina åsikter om alltifrån de marknadsföringssätt du använder, eller tänkt använda, men det kan också vara ett sätt att styra dina tankar till att falla in i kategorin av du t.ex. antingen är en person some endast är en ”informationssökare” som aldrig får resultat, eller en som är en handlingskraftig ”lösningssökare”.

Om budskapet bäddar upp för att det är dåligt att vara ”informationssökare” så har du bara alternativet ”lösningssökare” för din egen del kvar. Och vad tvingar det dig till…?

Det ena ger dig en dålig känsla medan det andra ger dig en bra känsla.

När du sedan själv behöver fatta beslut på om du ska agera på marknadsförarens erbjudande så spelar marknadsföraren ut dessa roller emot varandra och nu behöver du plötsligt välja vem utav dem DU ska tillhöra.

Det är nu du agerar för att undvika dina egna negativa känslor som marknadsföraren har planterat hos dig.

Det finns många i min omgivning som känt sig lurade av olika personer som marknadsför sina businessprogram, och det är just för att deras spykologi och känslor blivit använda emot dem för att få dem att agera på ett sätt som gynnar marknadsföraren mer en dem själva.

Tilläggas bör att dessa personer också brustit i att leverera på sina egna löften.

Ett tips är att lägga märke till dina tankar och dina känslor när du tittar på sådana videos och ifrågasätt budskapet.

Är det verkligen sant?
Är det det enda sättet att se på saker och ting?

Enligt vem?

Ställ frågor (även till förinspelade videos) och fatta sedan ett medvetet beslut istället för att gå på impuls och känslan som planterats i dig.
Marknadsföring handlar mycket om psykologi och kan användas både för gott och för ont.

Precis som en hammare är inte ett dåligt verktyg men det kan användas för att antingen slå i en spik i en bräda eller slå folk i huvudet med.

Det är personen som använder hammaren som du behöver vara försiktig med, inte verktyget.

Att uppleva den negativa sidan av marknadsföring kan också vara avskräckande för att du själv ska våga marknadsföra dig.

Om marknadsföring är dåligt, vem gör det dig till om du behöver använda marknadsföring för att nå ut med dina tjänster…

Kom ihåg, det är inte verktygen det är fel på utan hur de används.


Låt inte andra stoppa dig från att göra gott!

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!