Går du runt med borden och måsten?

photo-1493836512294-502baa1986e2

Känner du ofta att du borde göra mer?
Måste du göra en massa saker?
Vad vill du, egentligen?

I vardagen kan det kännas som att det är många måsten och saker vi borde göra. Vi borde vara mer närvarande med barnen, tvätta, städa, laga mat, jobba, träffa vänner, sova tillräckligt, äta mindre godis, träna regelbundet och så vidare och det kan kännas som att vi måste få ihop allt detta.

Vem säger egentligen att du borde eller måste?
Och vad händer om du inte gör det?`

Kan det vara så att en del av dina borden och måsten egentligen bara är saker som du har lärt dig ska vara så, men inte riktigt har reflekterat över det själv?
Kan det vara så att en del borden och måsten egentligen är saker som du genuint vill göra och som kändes roligt förut, men nu känns det som att det har blivit som en jobbig eller tråkig plikt?

Problemet med att tänka att vi borde eller måste är att det skapar press på oss och kan skapa känslan av att det är ens plikt att göra det. Det kan såklart vara effektivt i vissa lägen, däremot så kan det lätt överdrivas.

Att tänka i formen av att vi borde eller måste är ett tankemönster och en av de kognitiva förvrängningar som upptäcktes av Dr. Albert Ellis.
En kognitiv förvrängning är ett sätta att tänka på som förvränger verkligheten. I detta fall med att det sätter upp rigida regler för vad du ska eller inte ska göra, i onödan.

När jag var yngre så avskydde jag att göra saker som jag borde eller måste göra. Det gjorde att jag slarvade med min hälsa. När jag ställde om till att jag faktiskt vill ha ett städat och ordnat hem, att jag vill ha en god hälsa och så vidare så har det varit mycket lättare att få de sakerna gjorda. Jag gillar att vara i ett hem som är rent och i ordning samtidigt som jag låter bli att vara pedantisk. Jag gillar att träna regelbundet och äta nyttigt samtidigt som jag ibland vill äta onyttiga saker.

När du tänker i form av måste så tenderar det att utsöndra stress-ämnen av bland annat kortisol. När du känner att du vill tenderar det att utsöndra glada ämnen som dopamin.

Vilka borden eller måsten har du i ditt liv som du skulle må bra av att ändra till att det är något du istället vill göra?

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!