De 4 pelarna för att lyckas som coach
De fyra pelarna för att lyckas som coach
Om du är coach är risken 96% att du inte har egen försörjning på din egen verksamhet. Det är nämligen bara 4% som lyckats hittills.
Därför delar vi idag de fyra pelarna du behöver ha på plats för att lyckas försörja dig som coach.
De fyra pelarna är:
1. Ha en gedigen coachingutbildning
2. Skapa självsäkerhet, tillit och flow i dina förmågor som coach
3. Lär dig hur du bygger business och tänkandet som medföljer
4. Fortsätt utbilda dig
1. Ha en gedigen coachingutbildning
Professionen coach är inte skyddad. Därför kan vem som helst kalla sig coach eller coach-utbildare.
Det är viktigt för att bli en bra coach, att du finner rätt utbildning där du får grunden för att bli kompetent.
Coachingprofessionen har sin grund i humanistisk och kognitiv psykologi. Se till att du går en coachingutbildning där man förstår sig på hur människan fungerar och hur förändring går till.
Utbildningar som innefattar detta är NLP, Neuro-Semantik, hypnoscoaching, gestalt-coaching, en del samtalscoach-utbildningar från exempelvis ICF mm.
En terapi-utbildning är bra men inte tillräckligt för att coacha fullt ut. Terapi och coaching har vissa likheter och samtidigt helt olika.
När du vet vilket fält är det dags att hitta rätt utbildare. Det finns många coachingutbildningar inom exempelvis NLP som inte lever upp till kompetenskraven. Checka med utbildaren att det för det första är en coachingutbildning och inte ett annat fokus.
Lever coach-utbildaren som den lär?
Applicerar utbildaren kunskapen för att jobba med sig själv?
Om du redan har en coachingutbildning är det bara att se till att bli erfaren och kompetent inom det du lärt dig så att du effektivt kan hjälpa andra.
2. Skapa självsäkerhet, tillit och flow i dina förmågor som coach
Många coacher tvivlar på sina förmågor och jämför sig med andra. Det gör att de inte vågar ta bra betalt eller tar sig an så många klienter.
Jag har sett kompetenta coacher gå in i business-program och lär sig rätt strategier och business mindset för att lyckas, och ändå faller det platt.
De har inte självsäkerheten och lägger krokben för sig själva. De litar inte på att de kommer att leverera och/eller tappar närvaron med sina klienter.
Det är fyra saker som råder bot på detta:
1. Se till att öva mycket och jobba med dig själv
Om du nyligen har certifierats som coach, se till att ta dig an testklienter gratis eller till en låg summa. Ha även en kompis-coach där ni coachar varandra.
När jag startade igång min coachingverksamhet igen 2021 såg jag till att ta mig an tre klienter pro bono för att bli varm i kläderna igen. Jag hade coachat klienter men ganska sparsamt i några år, utöver kompiscoachingen det vill säga.
2. Bygg din Jag-styrka
För en coach är det viktigt att lägga sitt ego åt sidan och bara vara närvarande med klienten. För att lägga sitt ego åt sidan behöver vi göra det kontra-intuitiva; att stärka vårt ego.
Ego är en synonym för ”Jag”. Att stärka ditt ego är att vara stark i dig själv.
Det gör vi bäst genom att separera vårt värde för den vi är och det vi gör, så att din själv-respekt är ovillkorlig och inte baseras på din prestation.
Den andra aspekten av Jag-styrka är att äga dina fyra grundläggande förmågor att tänka, känna, tala och agera. När du äger det tar du ansvar för dig själv. Motsatsen är att gå in i offerrollen.
3. Tämj dina drakar
En drake är en metafor för själv-sabotör. Dessa inre ”drakar” kan komma i form av perfektionism, inte-tro-på-mig-själv-drake, värdelöshetskänslor o.s.v.
Om du inte vet hur du tämjer dessa inre drakar så behöver du lära dig det. Annars kommer du aldrig att bli självsäker nog för att lyckas.
4. Skapa och designa tillstånd av flow för din coaching
Hur mycket har du flow när du coachar någon?
Varje gång jag coachar någon har jag flow, oavsett vilket humör jag är på innan coachingen. Det har jag för att jag har tränat min hjärna att ha flow. Eftersom jag vet att jag alltid är i flow när jag coachar så bygger det massor av själv-tillit till mina förmågor.
Flow är ett känslotillstånd där vi är 100% närvarande i det vi gör så att det känns som att tid och rum försvinner. När vi är i flow flyter allt på och det känns som att ingenting kan stoppa en. När vi har flow har vi tillgång till mer av våra inre resurser vilket gör att vi utför det vi gör med högre kvalitet.
3. Lär dig hur du bygger business
När jag startade min coachingverksamhet första gången 2009 visste jag inte alls hur jag skulle bygga business. Jag prövade på egen hand trots noll erfarenhet av marknadsföring, företagande och försäljning. Det gick åt skogen för att uttrycka det milt.
Lär dig strategin för hur du bygger business så att du vet exakt hur du får betalande klienter. Du behöver bland annat veta:
• Hur du marknadsför dig och säljer effektivt och etiskt.
• Hur du servar dina klienter utöver coachingsessionerna.
• Hur du hanterar din tid i företaget, och ev. med ett jobb under uppbyggnadsfasen.
• Hur du hanterar pengar, skatter och annan administration.
Utöver strategin är det minst lika viktigt att du får rätt mindset i hur du ska tänka kring business-byggande. Om du till exempel har en idé (medvetet eller omedvetet) om att ”alla säljare är lurendrejare” så kommer du inte kunna sälja särskilt effektivt eller etiskt.
Här åter igen behöver du kunna tämja dina inre ”drakar” som saboterar din framgång samt skapa känslan av flow i företagandet.
4. Fortsätt utbilda dig
Som i alla fält är det viktigt att vidareutbilda sig för att hålla dig ajour samt bli mer och mer kompetent.
Alltför många nya coacher överutbildar sig för tidigt och har 10 titlar som fyller hela FB-presentationen. Se till att ha en gedigen coachingutbildning, bygg kompetensen, självsäkerheten och skapa flow, lär dig bygga business och på vägen vidareutbildar du dig.
Använd inte fler utbildningar som ursäkt för att starta igång din business. Men se till att vidareutbilda dig och bli specialist inom ditt fält.
Varje år går jag utbildningar för att försjupa mig i NLP och Neuro-Semantik. Dessutom läser jag böcker i kommunikation, coaching och psykologi för att bli mer kunnig.
Med denna kunskap kan du skatta vilka pelare du är starkast i. Där du är svagast kan du med fördel åtgärda.
Jag hoppas att detta är av värde för dig.
25 januari kl 18:00-19:00 kommer jag att hålla ett gratis webinar på pelare 2 om självsäkerhet och flow som coach. Mejla till info@academeta.com om du vill ha en plats eller veta mer.
0 kommentarer
Lämna en kommentar
Vänligen logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar