3 tips för att använda din ilska effektivt

photo-1519058082700-08a0b56da9b4

Ilska är en känsla som många i Sverige finner obekvämt. Många associerar det med att skrika, ta till våld, vara aggressiv eller allmänt verka hotfull. I en del andra kulturer är det inga konstigheter att vara arg, snarare naturligt.

Ilskans funktion är att berätta för dig när någon har gått över en gräns för vad som är okej för dig. Det vill säga om någon kränker en mental regel som du har.

Till exempel om du har en mental regel att man håller tider, då kommer du troligtvis bli arg eller sur om någon du bestämt tid med kommer sent. Du kan ha en mer eller mindre flexibel mental regel om det, om någon är 5 minuter sen kanske du rycker på axlarna än om någon är 30 minuter sen.

Ilskan blir med andra ord mellanrummet av dina mentala regler och vad du faktiskt upplever.

Här är 3 tips för att använda din ilska effektivt:

1. Utöka dina valmöjligheter att agera när du blir arg.

”Att ha ett val är inget val; att ha två val är ett dilemma; och att ha tre val ger nya möjligheter” - Virginia Satir, min översättning.

För flertalet år sedan hade jag problem med min ilska vilket gjorde mig till en dålig pappa i många hänseenden. När jag blev arg fick jag ofta utbrott och skrek, vilket skapade kaos hemma eftersom det skedde så ofta. Jag upplevde att jag endast hade två val att agera på när jag blev arg. Det ena var att trycka undan och svälja ilskan, och när det inte gick längre så var mitt enda val att skrika.
Jag utökade mina val till att lugnt och bestämt sätta gränser gentemot andra när jag känner mig arg, i alla fall att prata om det med personen. Sedan dess har jag inte skrikit på mina barn sedan 2015.

Vilka val upplever du att du har när du blir arg? Vad är din standardrespons?

Vilka fler sätt kan du ha för att uttrycka dig eller agera när du blir arg?

2. Sätt gränser och ta upp saker tidigt.

Om du väljer att trycka in ilskan för att vid senare tillfälle spy ut dig allt på en gång med personen så kommer det att skapa konflikt och den andra kommer med största sannolikhet gå in i försvarsläge. Personen kanske trodde att den agerade respektfullt och inte kränkte din regel, människor är trots allt inte tankeläsare. Eller så kanske personen utnyttjar det faktum att du vanligtvis inte säger ifrån. Eller så är det klassiskt missförstånd.

Hur som helst så väljer en del att trycka ner ilskan för att undvika konflikter. Dock skapar det fler konflikter än man undviker.

Om någon gör något som inte är okej för dig, även om det ”bara” är en liten sak, säg det. Använd din ilska och uttryck dig själv. Du kan med vänlig och lugn röst säga vad du känner, eller sätta en gräns. Det kan låta i stil med:
”Jag vill inte att vi pratar så här med varandra”


3. Bidra till din idealvärld

Du kan finna mycket passion i ilska. Abraham Maslow upptäckte att självförverkligande människor har ofta klagomål om samhället och världen, och agerar för att bidra till något bättre. Maslow kallar detta för meta-klagomål (eng. meta-grumble)

Ett klagomål är något som berör dig som individ. Ett meta-klagomål är något som är större än du och handlar mer om vad du kan bidra till samhället och världen. Ett meta-klagomål är något som skaver mot dina högsta värderingar.

En av mina högsta värderingar är äkthet/autenticitet. Likväl som jag kan drivas av positiva känslor som passion, glädje och kärlek för att bidra till en värld av äkthet, så kan jag samtidigt bli arg över falskhet. Den meta-ilskan är inget problem för mig utan är en del av bränslet och energin för att agera i linje med mina högsta värderingar och mission. Den ilskan ger mig kreativitet snarare än tunnelseende. Den kan dessutom hjälpa mig att upptäcka när jag själv beter mig falskt.

Vad har du för meta-klagomål? Vad sätter igång ilska i dig och som handlar om något större än dig själv?

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!