Lär du andra att det är okej att gå över dina gränser?

photo-1593227831084-cda12d467097

Visste du att om andra människor kontinuerligt går över dina gränser, kan det vara en konsekvens av att du har lärt dem att det är okej att göra så.

Tidigare i livet hade jag svårt för att stå upp för mig själv vilket gjorde att många runt omkring mig ibland gick över mina gränser.

De gjorde inte det för att de ville det, utan för att de trodde det var okej. De gjorde precis det som jag hade lärt dem.

Till exempel, en närstående till mig kom tidigare med en massa oombedda råd och dömande kring hur jag levde mitt liv. Han gjorde det av omtanke, men det gjorde att jag kände mig nedtryckt.
En dag insåg jag att jag lärde honom att det beteendet var okej. Jag lärde honom det med att förklara mina beteenden och låtsades ta till mig av kritiken, för att undvika konflikt.

Jag valde då att sätta gränser att det inte är okej att prata så med mig. Jag valde också att leva utifrån MIN bedömning istället för hans. Det gjorde att vår relation stärktes och hans beteende upphörde. Jag lärde honom något annat än jag gjorde tidigare.

Detta betyder INTE att du bär skulden om någon beter sig illa mot dig. En annan persons handlingar är alltid dennes ansvar.
Du har däremot ett ansvar för dig själv och gentemot andra att vara tydlig med vad du är okej med och inte.

När du lär din omgivning sunda gränser kommer en del tacka dig och kanske ställa nyfikna och klargörande frågor. Detta eftersom de helt enkelt inte förstod att deras beteende var olämpligt.
En del kommer att ifrågasätta dina gränser, då är det viktigt att stå kvar vid dem. Annars lär du ut att du viker för dina gränser när de ifrågasätts.
En del kommer att upphöra eller minska umgänget med dig, vilket är bra, då sorterar de bort sig själva.
En del kommer att fortsätta med tidigare beteendet i alla fall, och då kan det vara aktuellt att tacka för den här tiden och vinka adjö till dem.

Kom ihåg: De som ogillar att du sätter gränser, är de som fick vinster av att du inte hade några.

 

0 kommentarer

Det finns inga kommentarer ännu. Bli först med att lämna en kommentar!